Meksykańska dusza w sercu Barcelony 3 października 2019

Właśnie zakończyło się ESMO w Barcelonie. Podczas tego wydarzenia jedna z naszych grup jadła kolację w restauracji Oaxaca Cuina Mexicana. Przed pięknym placem Pla de Palau, w sercu dzielnicy El Born, Oaxaca Cuina Mexicana oferuje wyjątkowy wstęp do najbardziej autentycznej kuchni meksykańskiej. Jest to meksykańska restauracja zbudowana z miłością i pełna detali, od Matki Boskiej z Guadelupy w jadalni do otwartej kuchni z „comal” (rusztem do tortilli) pośrodku, a także z tarasem na świeżym powietrzu, na którym można zjeść niezapomnianą kolację. Pasja, smak i pikantny meksykański akcent. Restauracja bazuje na produktach najwyższej jakości, uprawianych w Meksykańskich ogrodach założonych specjalnie na potrzeby restauracji w pobliżu Barcelony. Meksykańskie ogrody, których właścicielem jest restauracja, są jej największym skarbem. Oaxaca żywi się esencją, mistycyzmem i tradycją, wykazując się najwyższym szacunkiem dla produktów pochodzących z Meksyku. Restauracja odznacza się rozwiniętą tradycyjna kuchnią, która zachowuje bardzo antyczne procesy kulinarne i techniki gotowania sosów i potraw, ale nadal pozwala łączyć się ze współczesnymi i awangardowymi technikami. Domowe nixtamalizowane kukurydziane „tortille”, autentyczny „mole”, „guacamole” przygotowane przy stoliku, czy też rytuał pełnego dzbanka do kawy, to specjalność Oaxaca Cuina Mexicana, w której można podziwiać te atrakcje popularnej kuchni meksykańskiej. Oaxaca Cuina Mexicana to miejsce, które możemy polecić każdemu.